Pitali ste nas...

Pretražite pitanja koja su nam posetioci već postavili. Velike su šanse da je i odgovor na Vaše pitanje već tu!


Za zadati kriterijum "menopauza " pronadjeno je ukupno 8 pitanja.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Imam 38 godina i majka sam četvoro dece. Pre godinu dana kod mene je uradjeno «podvezivanje» jajovoda. Od tada imam mnogo neurednije menstruacije, sa manjim razmacima nego ranije. Povremeno sam depresivna sa bolovima u grudima. Zbog svega što mi se dešava verujem da su se kod mene javili simpromi perimenopauze. Da li postoji veza izmedju tubarne sterilizacije i pojave perimenopauze?
Ne! Ne postoji dokazana veza izmedju tubalne sterilizacije i pojave perimenopauze. Simptomi koje opisujete mogu biti i drugog porekla. Posavetujte se sa Vašim lekarom.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Imam 37 godina. Pre 5 godina mi je odstranjena materica zbog krvarenja koje nije moglo da bude zaustavljano posle porodjaja. Jajnici mi nisu odstranjeni. Moja majka je menstruaciju izgubila u 35 godina a sestra u 43 godini. Od nedavno ja imam sve simptrome koji ukazuju na perimenopauzalne: znojenje, talasi vrućine, suvoću vagine, razdražljivost, plač»bez razloga».Da li treba da se obratim lekaru ili da odmah započnem sa hormonskom supstitucionom terapijom.
Da, verovatno da se radi o perimenopauzalnoj simptomatologiji bez obzira na Vaše godine pogotovu zbog podataka o relativno ranom ulasku u menopauzu ženskih članova Vaše porodice. Nemojte sami započinjati sa terapijom. Obratite se Vašem lekaru koji će savetovati potrebne laboratoriske pretrage nakon čega će Vam savetovati terapiju.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Imam 51 godinu i mislim da sam ušla u menopauzu pošto sam poslednju menstruaciju imala pre 7 meseci. Pre više od 15 godina sam počela sa uzimanjem kontraceptivnih tableta koje sam uzimala samo 7 meseci. Zbog bolova koji su se tada pojavili u nogama lekar mi je ukinuo te lekove rekavši da postoji opasnost od tromboza venskih krvnih sudova. Kako sada imam simptome menopauze, znojenje, talase vrućine nesanice, plašim se da uzmem Hormosku supstitucionu terapiju zbog iskustva od pre 15 godina.
Rizik od tromboza kod onih koji uzimaju Hormonsku supstituciju je 2-3 puta veća, ali i pored toga ona je mala jer se kod zdravih žena javlja u 1:5000 slučajeva. Ako je neko sklon trombozama rizik se kod uzimanja terapije mnogodtruko uvećava. Značajno je za vas da znate da li se tada na trombozu sumnjalo ili je i dijagbnostikovana. U svakom slučaju pre nego što biste se odlučili na HST bilo bi potrebno prethodno ispitibvanje koje bi isključilo sve faktore koji bi mogli utiucati na pojavu tromboza. Potrebno bi bilo uraditi sledeće analize: holesterola i indeksa ateroskleroze, faktora koagulacije, i uraditi kolor dopller ultrazvučni pregled krvnih sudova venskih i arteriskih. Na osnovu toga Vaš lekar u saradnji sa Vama bi doneo odluku o eventualnoj primeni hormonske supstitucione terapije.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Da li postoji razlika izmdju lekova za hormonsku supstituciju (HST) i niskodozažnih kontraceptivnih tableta?
Većina niskodozažnih kontraceptivnih tablata sadrži etinilestradiol (estrogena komponenta kontraceptivnih pilula) u dozama od 20-30 mikrograma. U kontraceptivnim tabletama ranije generacije Estrogen se nalazio u većim dozama (visokodozažne). Zbog toga se danas najčešće primenjivane tablete nazivaju NISKODOZAŽNE. Estrogen sprečava produkciju FSH (Folikulostimulirajućeg hormona) u Hipofizi i na taj način sprečava stimulaciju folikula u jajnicima i nastanak ovulacije. Lekovi koji se upotrebljavaju za HORMONSKU SUPSTITUCIJU sadrže manje potentne estrogene ili ETINILESTRADIOL ali u dozi od 5 mikrograma, dakle u daleko manjim količinama od niskodozažnih kontraceptivnih tableta. Izmedju te dve grupe lekova postoji velika razlika u količini Estrogena.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Imam 49 godina i imam izražene perimenopauzalne simptome: noćno znojenje, talas vrućine,razdražljivost. Pre 5 godina sam dobila masivnu trombozu duboke vene na levoj nozi. Od tada uzimam antikoagulantnu terapiju. Obratila sam se lakru da se posavetujem o hormonskoj supstituciji. Lekar mi je rekao da ja hormonsku terapiju zbog prethodne tromboze ne mogu da uzimam. Šta da radim?
Vaš lekar je u pravu. Hormonska supstitucija bi za Vas bila neprihvatljiva terapija. Delotvoran hormon za tegobe koje opisujete je Estrogen koji se nalazi u kombinaciji lekova koji se upotrebljavaju pri hormonskoj supstituciji. Estrogen je hormon koji kod dugotrajnog uzimanja, doduše kod malog broja žena, može da bude uzrok tromboza pretežno venskih krvnih sudova a od toga se Vi upravo lečite. Uz odgovarajući higijensko-dijetetski režim tegobe koje imate mogu se značajno smanjiti. Postavetujte se o tome sa Vašim lekarom.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Imam 47 godina i od pre par meseci imam sve simprome perimenopauze, talas vrućine, nesanicu, razdražljivost. Menstruacije su mi neuredne u većim vremenskim razmacima nego ranije ali ih dobijam. Obratila sam se lakaru koji mi je savetovao estrogene flastere koje koristim već tri meseca. Posle ove tarpije se jako dobro osećam. Svi simptomi su nestali. Dnevna doza estrogena koja se oslobadja iz «flaster» je 0.05 mg. Ne znam da li je to velika količina Estrogena koju dobijam? Da li će mi škoditi i da li treba da uradim neke preglede?
činjenica da su simpromi zbog kojih ste se obratili lekaru nestali ukazuje na povoljno dejstvo terapije koju ste dobili. Količina estrogena koju dobijate je izuzetno mala i nema razloga za brigu da će Vam škoditi. Od nalaza koje biste mogli uraditi (ukoliko se terapija estrogenima produži na duži period od 3 meseca) bili bi značajni: UZ pregled dojki, hepatogram, faktori koagulacije i eventualno ultrazvučni kolor dopler pregled venskih krvnih sudova.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Sa hormonskom supstitucijom sam započela pre 3 meseca. Na pregledu koji je tada usledio, moj lekar mi je otkrio cistu na jednom jajniku koja je prema njegovom opisu veličine «pomorandže». Koliko ja znam nikada u životu nisam imala ciste na jajnicima. Lekar mi je savetovao da zbog lične sigurnosti cistu odmah operišem. Da li hormonska supstituciona terapija može biti uzrok započinjanju rasta ciste na jajnicima? Koliko je opasna cista te veličine u mojim godinama. Imam 54 godine? Da li je veliki rizik od pojave karcinoma jajnika ukoliko ne operišem cistu?
Hormonska supstituciona terapija ne dovodi do pojave cista na jajniku. Najveći broj cista na jajnikcima nestaju spontano i nije potrebna operacija. Ovo što je napred rečeno važi za unilokularne ciste koje pri ultrazvučnom pregledu ukazuju na postojanje bistrog sadržaja i imaju tanku opnu. Ukoliko postoji cista veličine kao što ste opisali sa ultrazvučno benignim aspektom moguće je sačekati tri ciklusa. Ukoliko se za to vreme cista spontano ne povuče postoje indikacije i razlozi da se ona hirurški odkloni pogotovo ako pokazuje tendencu rasta. Kod cista koje na ultrazvučnom pregledu nemaju izgled unilokularne ciste već u svojoj unutrašnjosti imaju više pregrada (multilokularne ciste) sa gušćim sadržajem ili postojanjem izraslina unutar ciste potrebno je odmah bez čekanja takve ciste odstraniti.
Pitanje iz oblasti: menopauza (1.6.2003.)
Uzimam Triseqens duže od godinu dana. Od samog početka uzimanja leka do sada, otprilike 15 dana od početka uzimanja leka, pojavi mi se veoma oskudno vaginalno krvarenje koje traje veoma kratko - možda jedan dan i prestane. Da li je to normalno?
Kod kontinuirane kombinovane hormonske supstitucione terapije (HST) iskustva koja ste vi opisali česta su kod većine žena. Ukoliko bi se krvarenje produžilo neophodno bi bilo ultrazvučnim pregledom odrediti debljinu sluznice materice a u retkim slučajevima lekar savetuje da se uradi i biopsija materične sluznice. Najčešće se pregledom tako dobijene sluznice dobija nalaz atrofične sluznice. Ne postoji veliki razlog da zbog toga budete zabrinuti ali se posavetujte sa Vašim lekarom prilikom sledećeg pregleda.
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google